menu

Αρχική Ειδήσεις ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ U.F.O. Διάφορα Υγεία Επιστήμη Ντοκιμαντέρ Νέα Τάξη ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ?

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Φυσαλίδες με τον αρχαιότερο αέρα της Γης στην Ανταρκτική

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει περιοχές της Ανταρκτικής που ενδεχομένως κρύβουν στα βάθη τους αρχαίο αέρα, ηλικίας 1,5 εκατομμυρίων ετών.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Hubertus Fischer, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση Climate of the Past και ελπίζουν
να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην ανατολική Ανταρκτική για τον εντοπισμό αρχαίου αέρα εντός τριών με πέντε ετών. Το κόστος της ερευνητικής αποστολής υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Η ανακάλυψη φυσαλίδων αρχαίου αέρα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί θα μπορούσε να μας δώσει στοιχεία για την ατμόσφαιρα της Γης πριν εκατομμύρια χρόνια.
Αρχαίος αέρας
Οι πάγοι στο Νότιο και τον Βόρειο Πόλο σχηματίστηκαν από τις αδιάκοπες χιονοπτώσεις χιλιάδων ετών.
Με την πάροδο του χρόνου, το βάρος του φρέσκου χιονιού συμπίεζε τις παλαιότερες νιφάδες, οι οποίες δεν είχαν λιώσει, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένας συμπαγής όγκος.
Καθώς λοιπόν το χιόνι συμπιεζόταν, ο αέρας ανάμεσα στις μεμονωμένες νιφάδες σχημάτιζε επιμήκη κανάλια, τα οποία σταδιακά έκλειναν και μετατρέπονταν σε φυσαλίδες.
Ωστόσο, ο εντοπισμός αρχαίου αέρα δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς τεράστιες ποσότητες αρχαίου πάγου έχουν λιώσει, είτε εξαιτίας της υπερθέρμανσης είτε λόγω της γεωθερμικής θερμότητας που απελευθερώνεται από το εσωτερικό της Γης.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι ο αρχαίος πάγος που είναι εγκλωβισμένος στα κατώτατα στρώματα των παγοκρηπίδων της Ανταρκτικής κινείται με αργούς ρυθμούς προς τους ωκεανούς.
Αυτή η κίνηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάμειξη του πάγου με τον αέρα και την απώλεια πολύτιμων στοιχείων.
Ο αρχαιότερος αέρας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα είναι ηλικίας 800.000 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου