menu

Αρχική Ειδήσεις ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ U.F.O. Διάφορα Υγεία Επιστήμη Ντοκιμαντέρ Νέα Τάξη ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ?

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Άμαξα 23 αιώνων αποκαλύπτει αινίγματα του παρελθόντος 

Υπέροχη άμαξα με κατάλοιπα δύο αλόγων εμφανίστηκαν 2.300 χρόνια μετά την ταφή τους κοντά στο χωριό Σβεστάρι στην Βορειοανατολική Βουλγαρία. Η περιοχή είναι διάσπαρτη με θρακικούς τύμβους τα ευρήματα των οποίων αποκαλύπτουν έναν θαυμαστό κόσμο.
Κλικ για μεγέθυνσηΠέρσι το φθινόπωρο η αποστολή της καθηγήτριας Ντιάνα Γκέργκοβα, ηγετική φυσιογνωμία της βουλγάρικης Θρακολογίας, ανακάλυψε σε έναν από τους τύμβους στην περιοχή Σβεστάρι, λάρνακα με έναν πραγματικό θησαυρό – χρυσά βραχιόλια, διάδημα, δαχτυλίδια, κουμπιά και άλλα αντικείμενα με συνολικό βάρος 1,5 κιλού περίπου.

Υπάρχουν υποθέσεις πως τα κοσμήματα ανήκαν στο βασιλιά Κοθήλα, βασιλιά των Γετών.

Πριν από μερικές μέρες οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά ίχνη από τελετουργική ταφή. Αυτή τη φορά βρέθηκε άρμα με τους σκελετούς δύο αλόγων από το τέλος του 4ου και τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Τα κεφάλια των αλόγων κείτονται σε πέτρινα μαξιλάρια, τα μπροστινά τους πόδια είναι διπλωμένα κάτω από το σώμα ενώ τα πίσω είναι όρθια και φαντάζουν σαν να καλπάζουν προς το Υπερπέραν.

Στην Βουλγαρία για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν άμαξα με δύο τροχούς η οποία είναι ιδιαίτερα ελαφριά και ευκίνητη. Ανάλογη εικόνα μπορεί κανείς να δει σε τοιχογραφία στον θρακικό τύμβο του Καζανλάκ.


"Στις ταφές των Θρακών βασιλέων συνήθως οργανώνονταν αγώνες και ίσως το εύρημα να συνδέεται με αυτό το έθιμο", λέει η γνωστή αρχαιολόγος. "Κάποτε το δίτροχο άρμα συνδεόταν με το φεγγάρι και ο ηνίοχος θεωρούνταν ψυχοπομπός – μεσολαβητής ανάμεσα στους κόσμους των ζωντανών και των νεκρών".


Ο αρχαίος θρακικός τύμβος του Καζανλάκ. Φωτογραφία: Βενέτα Νικόλοβα
Οι Γκέτοι πίστευαν στην αστρική αθανασία της ψυχής η οποία μετά το θάνατο εγκαταλείπει το σώμα και ενώνεται με το Σύμπαν. Γι’ αυτούς η σχέση ανάμεσα στη Γή και τα αστέρια είναι ιερή. Ενδιαφέρουσα από αυτήν την άποψη είναι η θέση των τύμβων στο πλάτωμα των Σβεστάρι – οι τάφοι αντικατοπτρίζουν τους αστερισμούς Ορίων, Μέγας Κύων και Τοξότης.

"Η ιστορία και το πνεύμα των Γκετών συνδέεται με το όνομα του βασιλιά – θεού και ιερέα Ζαλμόξη, ο οποίος κατά τον Ηρόδοτο υπήρξε μαθητής ή εμπνευστής του Πυθαγόρα όσον αφορά τα μαθηματικά, την αστρονομία, την φιλοσοφία και την αρμονία", λέει η καθ. Γκέργκοβα.

Οι ανασκαφές στο Σβεστάρι συνεχίζονται και παρά τις επιδρομές των χρυσοθήρων αναμένεται να αποκαλύψουν και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Μετάφραση: Αγάπη Ασπρίδου
αποθηκεύστε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου