menu

Αρχική Ειδήσεις ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ U.F.O. Διάφορα Υγεία Επιστήμη Ντοκιμαντέρ Νέα Τάξη ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ?

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μεταμόσχευση από μη συμβατό δότη σώζει παιδιά

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία πρωτοποριακή
τεχνική μεταμόσχευσης μυελού.
Οι εν λόγω επιστήμονες θεωρούν ότι η νέα αυτή μέθοδος θα μειώσει το πρόβλημα με την έλλειψη συμβατών δοτών για μεταμοσχεύσεις καθώς δεν απαιτεί απόλυτη συμβατότητα.


Ο πεντάχρονος Mohamed Ahmed ήταν ανάμεσα στα πρώτα 3 παιδιά στα οποία δοκιμάστηκε αυτή η νέα θεραπευτική μέθοδος. Υποφέρει από σοβαρό σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας και είναι στη λίστα αναμονής για συμβατό δότη για χρόνια. Η κατάστασή του τον κάνει πολύ πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και η μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν η μόνη γνωστή θεραπεία. Στη διάρκεια της αναμονής του για να μεταμοσχευτεί αρρώστησε βαριά από τη γρίπη των χοίρων. Τότε οι γιατροί αποφάσισαν ότι έπρεπε να μεταμοσχευτεί άμεσα ακόμα και από έναν μη απόλυτα συμβατό δότη και επέλεξαν τον πατέρα του, Jamil, για να γίνει δότης. Ο Jamil συμφώνησε να δοκιμάσει την πειραματική θεραπεία.
Πριν πάρουν τον μυελό από τον Jamil του έκαναν το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων ώστε τα δικά του κύτταρα να γνωρίζουν πώς να πολεμήσουν τον ιό. Οι γιατροί μετά στο εργαστήριο τροποποίησαν τα ανοσοποιητικά αυτά κύτταρα – τα Τ λεμφοκύτταρα, όπως λέγονται – και δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας, που ήταν ένα αυτοκαταστροφικό μήνυμα που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία αν το σώμα του μικρού Mohamed ξεκινούσε να τα απορρίψει μετά τη μεταμόσχευση.
Άλλωστε το ζήτημα της απόρριψης του μοσχεύματος είναι η μεγαλύτερη επιπλοκή στις μεταμοσχεύσεις ειδικά όταν ο δότης και ο λήπτης δεν είναι απολύτως συμβατοί. Και έτσι το ζήτημα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους γιατρούς. Γι’ αυτό και στην περίπτωση του Mohamed οι γιατροί δημιούργησαν το δίχτυ ασφαλείας, ώστε να αυτοκαταστρέφονταν τα κύτταρα αν εμφανιζόταν τελικά κάποιο πρόβλημα.
Ευτυχώς η μεταμόσχευση, που έγινε το 2011, στέφθηκε με επιτυχία και δεν χρειάστηκε οι γιατροί να χρησιμοποιήσουν το δίχτυ ασφαλείας. Αν και ο Mohamed χρειάζεται να παίρνει ακόμα πολλά φάρμακα ώστε να πολεμάει μελλοντικές λοιμώξεις το ανοσοποιητικό του είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο πατέρας του μάλιστα δήλωσε ότι ο γιος του είναι αρκετά καλά, τόσο που μερικές φορές ξεχνάνε τι πέρασε.
Η Δρ. Waseem Qasim, σύμβουλος στην παιδιατρική ανοσολογία στο Νοσοκομείο Great Ormond Street και πρώτη συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα παιδιά που μεταμοσχεύονται από μη συμβατό δότη θα μπορούσαν να έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας με όσα μεταμοσχεύονται από κάποιον απόλυτα συμβατό. Επίσης, είπε ότι θεωρούν ότι ο Mohamed θεραπεύτηκε από το πρόβλημά του και ότι θα μπορεί πλέον να ζει μία απολύτως φυσιολογική ζωή. Τα άλλα δύο παιδιά που έλαβαν τον ίδιο τύπο θεραπείας είναι επίσης καλά.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή 37000 άνθρωποι παγκοσμίως περιμένουν για μεταμόσχευση μυελού των οστών και ότι γενικά μόνο το 30% των ανθρώπων θα βρουν συμβατό δότη μέσα από την οικογένειά τους.(vita)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου