menu

Αρχική Ειδήσεις ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ U.F.O. Διάφορα Υγεία Επιστήμη Ντοκιμαντέρ Νέα Τάξη ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ?

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μη ανθρώπινο κλίμα: όλο και λιγότερο κατάλληλος ο καιρός για τη ζωή των ανθρώπων



Νατάλια Κοβαλένκο

Τα τελευταία 30 χρόνια στην Ευρώπη έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων, που πέθαναν από την ανώμαλη ζέστη και το ψύχος. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις άλλες περιοχές του κόσμου. Τυχόν περαιτέρω αλλαγές του κλίματος θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους. Αυτή η πρόβλεψη Σουηδών επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.
Πολλοί εμπειρογνώμονες συνδέουν την τάση αυτή με την παγκόσμια αναθέρμανση. Άλλοι θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος προσαρμόζεται χειρότερα από τους προγόνους του στο φυσικό περιβάλλον.



Η έκθεση έγινε στη βάση στοιχείων από την Ευρώπη. Εκεί από το 1980 από τις ανώμαλες θερμοκρασίες έχουν πεθάνει διπλάσιοι άνθρωποι, σε σύγκριση με τα πρώτα 80 χρόνια από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Από τον καύσωνα και τον παγετό όλο και συχνότερα πεθαίνουν στην Ασία, την αφρόκρεμα και την Αμερική. Κατά την άποψη του κλιματολόγου Γιεβγκένι Τισκόβετς, αυτή η τάση συνδέεται με την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος.

- Σύμφωνα με τα στοιχεία παλαιοκλιματολόγων, τον τελευταίο μισό αιώνα, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιο έντονη, αν πάρουμε τα τελευταία 1300 χρόνια. Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα βαθμό, η θερμοκρασία των ωκεανών έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς, η μόνιμα παγωμένη ζώνη μετατοπίζεται προς τα βόρεια με ταχύτητα 1,5 χιλιομέτρων ανά έτος. Ο αριθμός ημερών με καύσωνα κατά τον τελευταίο μισό αιώνα έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και ο αριθμός των ψυχρών περιόδων. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων.

Θα μπορούσε να πει κανείς, τι είναι ένας βαθμός Κελσίου. Όμως αυτό είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος για ολόκληρο έτος. Στην πραγματικότητα, έχουμε μια-δυο εβδομάδες καύσωνα το καλοκαίρι και άλλες μικρές περιόδους με δριμύ ψύχος το χειμώνα - και δεκάδες χιλιάδες θανάτους από την όξυνση των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών σε αυτές τις περιόδους. Τα στατιστικά στοιχεία είναι φρικιαστικά. Ως αποτέλεσμα του φοβερού καύσωνα και της ξηρασίας του 2010 στη Ρωσία πέθαναν 55 χιλ. άτομα. Το 2003 παρόμοια κακοκαιρία επικρατούσε στο έδαφος της Ευρώπης. Τότε ο καύσωνας πήρε τις ζωές 70 και πλέον χιλιάδων ευρωπαίων.

Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι στο παρελθόν οι άνθρωποι δεν αντιδρούσαν στις καιρικές ανωμαλίες. Μηνύματα σχετικά με τον ολέθριο ήλιο που βρίσκουμε στα αρχαία χρονικά. Όμως τότε λειτουργούσε καλύτερα η φυσική επιλογή, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Φύσης Αλεξέι Κοκόριν:

- Στις προηγούμενες γενιές ήταν πολύ υψηλή η παιδική θνησιμότητα και η θνησιμότητα των ηλικιωμένων. Την εποχή μας αυτοί οι δείχτες έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι ηλικιωμένοι και τα άρρωστα μωρά, που είναι πιο ευαίσθητοι στην αλλαγή του κλίματος, έχουν αυξηθεί.

Ο πολιτισμός έχει δώσει στους ανθρώπους τα επιτεύγματα της ιατρικής, όμως αυτή η ίδια τους χαλάει την υγεία. Το κακό κρύβεται ακόμα και στις συσκευές κλιματισμού: ψυχραίνοντας το χώρο στις κατοικίες, βγάζουν το θερμό αέρα από τα κτίρια στο δρόμο. Ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι στις μεγάλες πόλεις οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι πολύ πιο χαμηλές από τις θερμοκρασίες της ημέρας. Εκτός αυτού η ζέστη αυξάνει την επίδραση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα. Ο άνθρωπος με δυσκολία αναπνέει και από την άλλη η παγκόσμια αναθέρμανση εντείνεται, επισημαίνει ο οικολόγος Αλεξέι Κοκόριν:

- Ο κύριος παράγοντας επίδρασης του ανθρώπου στο κλιματικό σύστημα είναι η ένταση του φαινομένου του «θερμοκηπίου», το οποίο δημιουργείται βασικά από την καύση ορυκτών καυσίμων: καρβούνου, φυσικού αερίου, πετρελαίου και πετρελαιοειδών. Προφανώς, κάποια περίοδο η ανθρωπότητα θα περάσει στην «πράσινη οικονομία». Όμως για τα προσεχή 20-30 χρόνια όλα είναι προκαθορισμένα.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, θεωρούν πολλοί ειδικοί, η θνησιμότητα από τις καιρικές ανωμαλίες σε όλες τις περιοχές του κόσμου θα αυξάνεται. Περισσότερο απ΄ όλους αυτό θα επηρεάσει τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη, το ανατολικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής και τη Νότια Αυστραλία. Στη Ρωσία η πιο ευάλωτες περιοχές είναι το ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, καθώς και τα Ουράλια και η Δυτική Σιβηρία.

greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου