menu

Αρχική Ειδήσεις ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ U.F.O. Διάφορα Υγεία Επιστήμη Ντοκιμαντέρ Νέα Τάξη ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ?

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Επαναστατική μέθοδος βιολογικής ανίχνευσης της σχιζοφρένειας



Σε μια εξαιρετικής σπουδαιότητας ανακάλυψη οδηγήθηκε μια ομάδα Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων-ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, κατά την οποία για πρώτη φορά μπορεί να ανιχνευθεί βιολογικά η σχιζοφρένεια σε ζώντα πάσχοντα.


Στο έγγραφο της μελέτης τους, ο Dr. Noam Shomron και οι συνεργάτες του της Ιατρικής Σχολής Sackler γνωστοποιούν πως ανέπτυξαν έναν δυναμικό τρόπο για τη διάγνωση της σχιζοφρένειας με τον έλεγχο μορίων microRNA* που βρίσκονται σε νευρώνες της άνω ρινικής κοιλότητας, τα οποία μπορούν να ληφθούν από τη μύτη μέσω μιας εξαιρετικά απλής βιοψίας.

Σε δήλωσή του ο Dr. Shomron λέει συγκεκριμένα πως ο συγκεκριμένος τρόπος «αποτελεί την πλέον σίγουρη μέθοδο για τη διάγνωση της σχιζοφρένειας που υπήρξε ποτέ, καθώς έχει τη μοναδική δυνατότητα να ανιχνεύει τη νόσο ακόμη και στη φάση της προδιάθεσης, με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική η φαρμακευτική της θεραπευτική αγωγή».

Το microRNA ενός σχιζοφρενούς έχει ιδιαίτερα αυξημένη την ουσία miR-382, που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη πάθηση. Σήμερα είμαστε πλέον σε θέση για πρώτη φορά να εντοπίσουμε αυτό το προβληματικό microRNA.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να λάβει βιοδείκτες για τη σχιζοφρένεια ήταν σε κύτταρα δείγματος η λήψη των οποίων μπορούσε να γίνει αποκλειστικά από τον εγκέφαλο και μόνο μετά τον θάνατο του ασθενούς.

Αυτό ανάγκαζε τους ιατρούς να προσπαθούν να διαγνώσουν τη σχιζοφρένεια μόνο από εξωγενείς συμπεριφορές, ψυχολογικά τεστ και συνεντεύξεις με τους πάσχοντες και το περιβάλλον τους, πρακτικές όμως που αφενός δεν ήταν πάντα ασφαλείς και αφετέρου δεν μπορούσαν να συνδεθούν με συγκεκριμένες βιολογικές ιδιαιτερότητες, ώστε να τύχουν τόσο στοχοποιημένης φαρμακευτικής αγωγής.

* σ.σ.: Tα microRNA μόρια δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αλλά λειτουργούν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της γονιδιακής έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου